Un 8M ecofeminista i inclusiu

Aquest 8 de Març (8M), Dones d’Esquerra Verda (DEV)  refermem el nostre compromís amb el llegat del que som hereves i el que representa la nostra memòria històrica. Una memòria construïda per un llinatge de dones feministes ecosocialistes compromeses amb els drets de les dones abans de la democràcia i fins a dia d’avui. 

Dones d’EV ha incorporat a les seves posicions les diverses aportacions  de la teoria feminista i de l’ecologia, manté el seu compromís social i cerca en l’ecofeminisme respostes als reptes que entomem com a societat, immersa en una greu crisi climàtica i social. Com a dones d’esquerres, feministes i ecologistes volem posar de relleu les propostes ecofeministes en la transformació social. 

Si les dones som més conscients dels processos de la sostenibilitat de la vida, és pel rol que imposa la divisió sexual dels treballs dins les societats patriarcals. Aquestes societats, s’han donat en un paradigma androcèntric que invisibilitza i oprimeix les dones i els cossos. Per fer front a la profunda crisi ecològica en la que estem  immerses, defensem una Ecologia Política Feminista que contempli la interseccionalitat de gènere, origen, classe, edat… i que incorpori l’ètica de les cures.

Tot i els esforços realitzats en els darrers temps amb l’increment del salari mínim i totes les millores recollides en les modificacions de la Reforma Laboral, la realitat ens mostra com la bretxa salarial i la precarietat continuen recaient sobre les dones i les manté en una situació de subordinació que cal combatre i eradicar.

En un moment d’alta polarització dels debats i de confrontació entre  feminismes ens cal seguir articulant espais per pensar juntes i elaborar propostes que sorgeixen de l’acció col·lectiva, capaç d’abordar la complexitat, entendre la riquesa dels  matisos, saber construir consensos i dissensos desde la sororitat. Ens necessitem totes.

Toca posar en primer pla la lluita contra el patriarcat, la lluita per les desigualtats socials, la cura de les persones i del planeta com a centre de l’acció política. La crisi climàtica, així com els efectes de la guerra i les lluites pels recursos impacta directament sobre nosaltres. Si obviem que les implicacions d’aquesta crisi afecten als col·lectius més  febles,  on som les dones, no podrem sortir-ne. Ningú quedarà exclòs, però qui paga la factura més alta, ho estem veient, són les dones i les criatures.

Dones d’EV, ens reconeixem en l’ecofeminisme com a corrent de pensament i, a la vegada, com a moviment social que planteja el diàleg entre el moviment ecologista i el moviment feminista. Volem orientar la nostra agenda d’incidència política, enfortint la perspectiva ecofeminista i generar espais de diàleg i pensament feminista que contribueixi a la consecució d’un altre món possible més just, igualitari i en pau. 

Dones d’EV  manifestem el nostre més ferm rebuig  a la invasió d’Ucraïna per part del govern rus i tota la solidaritat i sororitat amb el poble i les dones ucraïneses. Estem  preocupades per les conseqüències que aquesta  invasió tindrà sobre les vides de milers (milions…) de persones arreu d’Europa. Rebutgem aquesta agressió i mostrem la solidaritat cap a totes les víctimes d’aquesta guerra.