Una assemblea de retrobament de dones d’esquerres i ecologistes

La primera Assemblea de Dones d’Esquerra Verda es va celebrar el divendres 11 de novembre a la tarda al passatge Rellotge 3 de Barcelona i va comptar amb la salutació de l’última coordinadora de Dones amb Iniciativa, Cristina Bigordà, i la de la coordinadora política d’Esquerra Verda, Anna Martín. El debat va ser portat per la mesa formada per Mercè Claramunt de Barcelona, Hortènsia Grau del Camp de Tarragona, Victòria Salvadó de Girona, Carme Hernández de Lleida i Ruth Martínez de Terrassa.

A la reunió, es va donar compte de les accions de la Permanent sorgida de l’última Assemblea de Dones amb Iniciativa que va donar pas a l’actual Dones d’Esquerra Verda (DEV), el febrer de 2021. El document de balanç presentat per Conxita Sánchez, va ser aprovat per unanimitat.

La ponència feminista va ser l’eix vertebrador del debat constituent de DEV. La presentació de les quatre temàtiques de consens en el moviment feminista va córrer a càrrec d’Alba García, Genoveva Català i Maria Freixenet:

  1. Combatre la feminització de la precarietat
  2. Establir la centralitat de les cures en el repartiment de tots els treballs
  3. Incorporar a la societat el pensament ecofeminista i la cultura de la sostenibilitat
  4. La fragilitat dels drets de les dones

En el debat, va quedar palès que DEV entenem el feminisme com a un moviment reivindicatiu i inclusiu i que l’ecofeminisme dona respostes coherents als reptes que tenim com a societat, immersa en una greu crisi climàtica.

Defensem, igualment, una ecologia política feminista que ha de contemplar la interseccionalitat entre gènere, classe, origen, edat… I que incorpora el valor de la cura enfront del capitalisme depredador, que només veu els beneficis econòmics i la rendibilitat.

Defensem el dret de totes les dones, el dret a la igualtat de gènere i el dret a viure lliures de violències masclistes davant de totes les situacions de submissió patriarcal.

Després d’un debat ric i propositiu, la ponència feminista va ser aprovada per unanimitat.

Les resolucions van ser un altre punt tractat per l’assemblea i van rebre el seu recolzament: 25 de novembre’22; Dones grans, grans dones dignes.

Per últim, l’Assemblea de DEV va elegir la Permanent que dirigirà l’associació entre assemblees els propers 4 anys:

Elisa Corral Lozano, coordinadora
Fabiola Gil Jiménez, secretària
Espe Sánchez Lozano, tresorera
Mercè Claramunt Bielsa, vocal
Alba García Sánchez, vocal
Margi Hual Izquierdo, vocal
Quiteria Guirao Abellán, vocal
Anna Martín Cuello, vocal
Núria Romero Camp, vocal
Costi Rubio García, vocal
Conxita Sánchez Medina, vocal
Conxi Pérez Radua, vocal

Permanent de Dones d’Esquerra Verda

L’ADN feminista de DEV

DEV està formada per dones que ens sentim hereves de totes les dones que, abans i durant la II República, en la Guerra Civil i en la dictadura franquista, van lluitar, jugant-se la vida, per defensar els drets i les llibertats de totes les dones i homes de Catalunya i hereves, també, de les dones del PSUC i de les que en les Primeres Jornades catalanes de la dona (1976), van contribuir a vindicar que allò que és personal és polític i tot el que ens afectava en tant que dones.