EN RISC EL DRET AL’AVORTAMENT EN ELS EEUU

De nou l’exercici del dret a l’avortament es situa en el centre de la polèmica i el dret de les dones a decidir sobre el seu cos vol ser suprimit. En aquest cas a EEUU però no podem obviar que els nostres drets conquerits amb molt d’esforç sempre son fràgils i en risc de patir retrocessos.

Ara en un país que es reclama com a capdavanter  de les llibertats.

Per això volem des d’aquestes línies i d’una manera esquemàtica fers un resum senzill  que pot ajudar a entendre com hem arribat fins aquí.

L’avortament ha estat des de sempre una molt poderosa eina política arreu i concretament entre demòcrates i republicans.

Abans de la proclamació de la independència del EUA ja existien lleis q regulaven i/o protegien, de diverses maneres  l’avortament induït.

Desprès de la independència, segle XVIII, ja s’aprovaren algunes lleis q van començar a penalitzar-ho de diferents formes.

Moltes de les primeres feministes n’estaven en contra  per considerar-ho una agressió més cap a les dones i que creien que abans de la seva prohibició s’havien d’atacar les diverses causes  que, elles consideraven, portaven les dones a prendre aquesta decisió.

En els inicis del segle XX era il·legal en molts estats amb l’excepció dels casos de violació, incest o perill per la vida de la mare, malgrat això i tal com va passar arreu on ha estat prohibit, es va seguir practicant posant en greu perill la salut de les dones. Aquestes excepcions s’han mantingut fins a la data i tots els estats han de destinar diner públic pel avortament en aquestes tres excepcions.

En 1973 es produeix una sentència històrica, vigent encara, en el cas conegut com Roe contra Wade. Aquets sentència, molt resumidament, es basa en la “ decimocuarta enmienda” de  la Constitució  d’EEUU que defensa i reconeix el dret a la privacitat (interpretada llibertat d’elecció) com a dret fonamental.

Per tant a partir de aquesta any l’avortament és legal en EEUU. 

D’ençà el moviment antiavortista,  molt poderós i liderat per l’extrema dreta i grups religiosos començà la seva guerra per terra, mar i aire, no només en la vessant legislativa, sinó en la social i en l’econòmica en el sentit ample de la paraula: contra els professionals, contra els proveïdors de serveis, treint-ho de les llistes de serveis sanitaris que poden gaudir les classes més empobrides …. No perdem de vista que el sistema

sanitari americà és un dels exemples més punyents de les conseqüències del capitalisme.

I ens apropem al present i arriba l’era Trump on la “guerra” s’intensifica .Molts estats republicans, es senten forts i recolçats pel president i en 2019, comencen a aprovar lleis cada vegada més restrictives i fins i tot lleis que prohibeixen l’avortament encara que no han entrat en vigor degut a la sentència de 1973.

Comencem a veure veritables escarnis a les portes de clíniques, tornem a veure verges, sants i petits fetus en les manifestacions dels provida estatunidencs, i molts entrebancs administratius  per les  llicències d’apertura de centres arribant-se a ratios de centres/habitants incomprensibles en un territori tant gran que obliga les dones a llargs viatges i enormes despeses sent les més perjudicades i les que ja estan en veritable perill les més vulnerables (què raro, no?): adolescents, racialitzades, migrants, refugiades…

Arribem ja a l’actualitat, a l’era post Trump i “ de aquellos polvos, estos lodos”.

Fa uns dies es filtra un informe del Tribunal Suprem on es justifica, enraona i se posen les bases per una propera anul·lació de la sentència de 1973 amb una altra sentència basada en que el dret a l’avortament o al propi cos no està recollida en la constitució perquè no forma part ni de la història ni de les tradicions de la nació ( ni que fos part del folklore patrio).

Si el Suprem dicta sentència anul·lant la sentència vigent tornarien a la situació d’abans de 1973 on cada estat podria fer el que vulgues . Tornem  en aquest punt, als estats que ho tenen aprovat però no vigents més el que volen prohibir-ho.

Els demòcrates governen en 22 estats i els republicans en 26.

El Tribunal Suprem està composat per:

  • 5 magistrats que volen aprovar l’anul·lació
  • 3 que rebutjarien
  • President que no s’ha pronunciat.

Segons Amnistia Internacional, en 2019 el 73% de la població volia un avortament segur i legal.

Amb aquesta foto tenim a Baiden dient que ell ho arreglarà però sembla ser que es tracta més d’un desig que una possibilitat viable donada la seva debilitat en el Congrés.

Per acabar de adobar-ho al novembre tindran lloc les eleccions al Senat i a la Cámara de Representants d’EEUU i no sembla que el partit demòcrata tingui bones perspectives.

vindrà desprès si tot això acaba succeint?, es pregunten moltes persones en EEUU.

Moltes estatunidenques temen pel futur dels anticonceptius, el matrimoni entre persones del mateix sexe, els drets reproductius de les persones trans….

Això no ho sabem però tot plegat ens mostra com de perillós pot ser per la democràcia i les llibertats l’extrema dreta. No es pot frivolitzar ni menystenir la seva inclusió en les institucions des d’on pretenen limitar els dretes democràtics i un dels seus principals propòsits passa per atacar les dones, les feministes i els nostres drets.

Davant el perill, les Dones d’Esquerra Verda volem manifestar la nostra profunda preocupació pel retrocés que en molts països estan patint els drets de les dones i ara més concretament les dones dels EUA que veuen com el seu dret al propi cos està en greu risc de desaparèixer. Ens solidaritzem amb les companyes a les que oferim tot el suport i ens reafirmem en la lluita i en defensa dels drets de les dones aquí i arreu.

Maig 2022

PERMANENT DE DONES D’ESQUERRA VERDA